Neszmély egészségügyi alapszolgáltatásainak fejlesztése a közös rendelő épületének felújításával és eszközök beszerzésével

Pályázati azonosító: TOP-4.1.1-15-KO1-2016-00007
Kedvezményezett: Neszmély Község Önkormányzata
Támogatás összege: 45.000.000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt címe: Neszmély egészségügyi alapszolgáltatásainak fejlesztése a közös rendelő épületének felújításával és eszközök beszerzésével
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.12.31.
  Rövid összefoglaló:
  Neszmély Község Önkormányzata 45 MFt, 100 %-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el, az egészségügyi alapellátásnak helyet biztosító rendelő épület felújítására.
A beruházás a gyermek és háziorvosi, valamint a védőnői ellátás fejlesztésére irányul, amely nagyobb részben az ellátásnak helyet adó rendelőépület felújítását, energetikai korszerűsítését, valamint akadálymentesítését, kisebb részben pedig új eszközök beszerzését foglalja magában.
  A projekt megvalósításának indokát az jelenti, hogy a rendelő, amelyben az ellátások történnek, egy közel 40 éves épület, amely már több szempontból sem felel meg a jelenlegi követelményeknek. Az épület megoldandó problémái, hiányosságai a következők:
  • A meglévő rendelő lapos tetős épületének fenntartási költségei nagyon magasak a szigetelés hiánya, a régi, korszerűtlen nyílászárók és az elavult fűtési rendszer miatt.
  • Az épület belső része (rendelők, várók, mosdók) felújításra szorul annak érdekében, hogy a betegek fogadása és ellátása az elvárásoknak megfelelő körülmények között történjen.
  • A törvényi előírásoknak megfelelően meg kell oldani az épület teljes akadálymentesítését.
  • Ezen felül az elöregedett, leamortizálódott eszközpark korszerűsítését is orvosolni kell.
 
A fejlesztés keretében a rendelő épületének a fejlesztése, valamint új eszközök beszerzése történik meg. A beruházás során megvalósul az épület külső szigetelése, a tető átalakítása, a nyílászárók cseréje, a rendelő belső felújítása, a fűtés korszerűsítése, valamint a törvényi előírásoknak megfelelően az akadálymentesítése. Szintén sor kerül az udvar rendezésére és a parkoló felújítására. A fejlesztés új, korszerű eszközök beszerzését is magában foglalja. Ezzel részben az elavult eszközöket lehet újakra cserélni, másrészt a védőnői szolgálat esetében az új szolgáltatások és szűrővizsgálatok miatt van ezekre szükség (pl. nőgyógyászati vizsgáló ágy). Az épület magas fenntartási költsége az energetikai korszerűsítés révén elért kb. 40%-os megtakarítás miatt jelentősen csökkeni fog.
  A projekt eredménye egy a XXI. századi követelményeknek és a lakossági igényeknek megfelelő korszerű rendelőépület lesz.
 

Felújítás előtt

Felújítás közben

Felújítás után